expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

crawl

Psycho fm... Music, Reviews, Previews and more...

Kurt Cobain (20 Φεβρουαρίου 1967 – 5 Απριλίου 1994)




Ο Kurt Donald Cobain ήταν ο ηγέτης των Nirvana, του group που δημιούργησε το 1987 μαζί με τον Krist Novoselic, και επαναπροσδιόρισε τον ήχο της δεκαετίας του 1990 καθιερώνοντας την Grunge σκηνή του Seattle στη συνείδηση του κόσμου.

Ο Kurt Cobain γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1967 στο Αμπερντίν και πέρασε τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του στο Hoquiam της Ουάσινγκτον, πριν η οικογένειά του μετακομίσει στο Αμπερντίν. Άρχισε να αναπτύσσει ένα ενδιαφέρον στη μουσική από πολύ νωρίς στη ζωή του. Σύμφωνα με τη θεία του Μαρί, ήταν πολύ χαρισματικός από πολύ νεαρή ηλικία. Ο Cobain ήταν για το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας, ένα ασθενικό παιδί (έπασχε από βρογχίτιδα). Τα πράγματα χειροτέρεψαν, όταν ήταν 7 ετών και οι γονείς του χώρισαν, ένα γεγονός που στιγμάτισε την παιδική του ηλικία. Ο ίδιος δήλωσε πως ποτέ πια δεν αισθάνθηκε ξανά αγάπη και ασφάλεια. Άρχισε να γίνεται όλο και πιο δύσκολος και αντικοινωνικός και ένα μεγάλο μέρος από αυτή του την αγωνία πέρασε αργότερα και στην μουσική των Nirvana.

Στην αρχή δοκίμασε να ζήσει μαζί με τον πατέρα του, που τον πίεζε να είναι καλός στα μαθήματα στο σχολείο και ιδιαίτερα στα αθλήματα, κάτι που εκείνος δεν δεχόταν και εύρισκε τον εαυτό του να γοητεύεται από τα καλλιτεχνικά μαθήματα. Στη μέση της δέκατης τάξης, μετακόμισε πίσω στο Αμπερντίν για να ζήσει με τη μητέρα του. Δύο εβδομάδες πριν την αποφοίτηση, παράτησε το σχολείο συνειδητοποιώντας πως δεν είχε το βαθμό που απαιτούνταν για να αποφοιτήσει. Η μητέρα του, του έδωσε τις εξής επιλογές: είτε να βρει μια δουλειά, είτε να φύγει. Μετά από περίπου μια εβδομάδα βρήκε τα ρούχα του και τα άλλα του υπάρχοντα πακεταρισμένα σε κούτες να τον περιμένουν έξω από το σπίτι του. Αναγκάστηκε να φύγει μένοντας συχνά σε σπίτια φίλων και περιστασιακά τρύπωνε στην αποθήκη της μητέρας του. Αργότερα υποστήριξε πως όταν δεν μπορούσε να βρει κάπου αλλού να μείνει, ζούσε κάτω από μια γέφυρα του ποταμού Wishkah, μια εμπειρία που ενέπνευσε το τραγούδι "Something in the Way" από το album Nevermind”. Στα τέλη του 1986 μετακόμισε στο πρώτο δικό του σπίτι και πλήρωνε το νοίκι δουλεύοντας στο παραλιακό θέρετρο, περίπου 32 χλμ. από το Αμπερντίν, ενώ παράλληλα ταξίδευε όλο και πιο συχνά στην Ουάσινγκτον για να συμμετέχει σε ροκ παραστάσεις.


Όταν ο Cobain ήταν έντεκα άκουσε τους Sex Pistols και γοητεύτηκε από την δυναμική τους. Μετά την αυτοκαταστροφή της μπάντας, ο Cobain και ο φίλος του Krist Novoselic συνέχισαν να ακούνε το κύμα των βρετανικών συγκροτημάτων όπως οι Joy Division, η μηδενιστική post-punk μπάντα που κάποιοι λένε πως η μουσική τους επηρέασε ιδιαίτερα το ύφος των Nirvana. Για τα 14α γενέθλιά του ο θείος του τον έβαλε να διαλέξει ανάμεσα σε μια κιθάρα και σε ένα ποδήλατο για δώρο. Εκείνος διάλεξε την κιθάρα. Άρχισε να μαθαίνει μερικά κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων και των "Back in Black" των AC/DC και το "My Best Friend's Girl" των The Cars, και σύντομα άρχισε να δουλεύει πάνω σε δικά του τραγούδια. Στο λύκειο, σπάνια έβρισκε κάποιον για να εξασκείται μαζί του στην μουσική. Όταν σύχναζε στο χώρο εξάσκησης των Melvins, γνώρισε τον Krist Novoselic. Η μητέρα του Novoselic είχε ένα κομμωτήριο όπου οι δυο τους εξασκούνταν περιστασιακά στο δωμάτιο του επάνω ορόφου. Μερικά χρόνια αργότερα, ο Cobain προσπάθησε να πείσει το Novoselic να σχηματίσουν ένα συγκρότημα βάζοντας τον να ακούσει ένα demo που είχε ηχογραφήσει με το προηγούμενο συγκρότημά του, τους Fecal Matter. Μετά από μήνες ο Νovoselic συμφώνησε να συνεργαστούν και κάπως έτσι ξεκίνησαν οι Nirvana.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της συνεργασίας τους, ο Novoselic με τον Cobain επεξεργάζονταν μια μεγάλη λίστα drummers. Τελικά, κατέληξαν στον Chad Channing, με τον οποίο ηχογράφησαν το πρώτο τους άλμπουμ το “Bleach”, το οποίο κυκλοφόρησε το 1989. Ο Cobain όμως, δεν ήταν ευχαριστημένος με το στυλ του Channing, οδηγώντας το συγκρότημα να ψάξει για αντικαταστάτη, καταλήγοντας τελικά στον Dave Grohl. Με τον Grohl το συγκρότημα γνώρισε τη μεγαλύτερη επιτυχία του κυκλοφορώντας το κλασσικό πια, “Nevermind” (1991). Με το πρώτο single "Smells Like Teen Spirit" οι Nirvana εισήλθαν στην επικρατούσα τάση που επέβαλλε ένα είδος alternative rock που ονομάστηκε grunge. Από το ντεμπούτο τους με τον Cobain ως τραγουδοποιό, έχουν πουλήσει πάνω από 25 εκατομμύρια albums στις Ηνωμένες Πολιτείες και πάνω από 50 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.


Οι Nirvana θεωρήθηκαν ως η σημαία της “Generation X” και ο Cobain χαρακτηρίστηκε από τα ΜΜΕ ως ο εκπρόσωπος αυτής της γενιάς, κάτι που τον ενόχλησε ζητώντας να επικεντρωθούν στην μουσική της μπάντας. Πιστεύοντας ότι το μήνυμά και το καλλιτεχνικό τους όραμα έχουν παρερμηνευθεί από το κοινό, προκάλεσε το κοινό τους με την κυκλοφορία του τρίτου studio album τουςIn Utero (1993). Ο Cobain ένιωθε κατατρεγμένος από τα ΜΜΕ, συγκρίνοντας τον εαυτό του με την Frances Farmer (Αμερικανίδα ηθοποιός με εντυπωσιακή και φανταστική ζωή που κλείστηκε ακούσια σε ψυχιατρείο). Ακόμα ήταν αγανακτισμένος με τα άτομα που υποστήριζαν πως ήταν fans του συγκροτήματος, αλλά τους διέφευγε εντελώς η ιδεολογία της μπάντας. Για τα πολιτικά και κοινωνικά του πιστεύω, δέχθηκε ακόμα και απειλές κατά της ζωής του, όλα αυτά σε μια ιδιαίτερη προσπάθεια να συνειδητοποιήσει την μεγάλη επιτυχία και δημοσιότητα του. Ήταν κάτι το οποίο δεν περίμενε ποτέ, κάτι για το οποίο δεν ήταν προετοιμασμένος, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε.

Κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της ζωής του, ο Cobain πάλευε με τη χρόνια βρογχίτιδα και με έντονους σωματικούς πόνους από μια χρόνια στομαχική ασθένεια που δε διαγνώστηκε ποτέ. Αυτή η κατάσταση με το στομάχι του, τον εξουθένωνε συναισθηματικά και πέρασε χρόνια προσπαθώντας να βρει την αιτία της. Ωστόσο κανένας από τους γιατρούς που συμβουλεύτηκε δε στάθηκε ικανός να επισημάνει την ακριβή αιτία. Ο Cobain έπεσε στην ηρωίνη στις αρχές της δεκαετίας του 90, είπε ότι την χρησιμοποιούσε ως ασπίδα ενάντια στις αυστηρές απαιτήσεις των περιοδειών και για να σταματήσει τον πόνο από το έλκος του στομάχου. Ήταν απογοητευμένος γιατί θεωρούσε πως αυτά που έγραφε παρερμηνεύονταν ή δεν γίνονταν κατανοητά. Έφριξε πραγματικά όταν έμαθε πως το “Polly” ένα βαθιά ειρωνικό και κατά των βιασμών τραγούδι, είχε χρησιμοποιηθεί ως μουσική υπόκρουση σε έναν πραγματικό βιασμό από μια συμμορία. Σχετικά με κάποια ρατσιστικά σχόλια που αφορούσαν τις κοινωνικές του πεποιθήσεις, μετά την κυκλοφορία του compilation album Incesticide” (1992) έκανε την εξής «έκκληση» στους fans της μπάντας: "If any of you don't like gays or women or blacks, please leave us the fuck alone." Ανησυχούσε πως οι Nirvana προσέλκυαν λάθος οπαδούς!


Λίγες μέρες μετά το τέλος της περιοδείας των Nirvana στις Δυτικές ΗΠΑ, στις 24 Φεβρουαρίου 1992, ο Cobain παντρεύτηκε την Courtney Love, τραγουδίστρια των Hole (η οποία ήδη περίμενε το παιδί του). "Τους τελευταίους μήνες αρραβωνιάστηκα και η συμπεριφορά μου έχει αλλάξει δραματικά…", είπε σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό Sassy. "Δεν μπορώ να πιστέψω πόσο πιο ευτυχισμένος είμαι. Κάποιες φορές ξεχνάω ακόμα και ότι είμαι σε συγκρότημα, τόσο τυφλωμένος είμαι από αγάπη. Ξέρω πως ακούγεται γελοίο, αλλά είναι αλήθεια". Στις 18 Αυγούστου, γεννήθηκε η κόρη του ζευγαριού, Frances Bean Cobain. Η Love δεν ήταν δημοφιλής στους fans των Nirvana. Οι πιο σκληροί επικριτές της την κατηγορούν πως τον χρησιμοποιούσε για να γίνει η ίδια διάσημη. Οι φήμες λένε πως ο Cobain έγραψε τα περισσότερα τραγούδια στο album που την έκανε διάσημη, εvώ την ίδια εποχή ανακαλύφθηκε πως το τραγούδι των Hole "Old Age"  ήταν αρχικά γραμμένο για τους Nirvana. Σε ένα άρθρο του Vanity Fair, το 1992, η Courtney Love παραδέχτηκε πως έπαιρνε ηρωίνη όταν ήταν έγκυος. Αργότερα υποστήριξε πως το Vαnity Fair είχε διαστρεβλώσει τα λόγια της, αλλά αυτή της η ομολογία προκάλεσε αντιπαράθεση για το ζευγάρι και καθώς ο έρωτας τους τραβούσε πάντα την προσοχή των ΜΜΕ, το ζευγάρι βρέθηκε κυνηγημένο από τους δημοσιογράφους των κουτσομπολίστικων εντύπων αφού δημοσιεύτηκε το άρθρο και πολλοί επιθυμούσαν να μάθουν αν η Φράνσις γεννήθηκε εθισμένη στα ναρκωτικά. Το τμήμα για τη φροντίδα των παιδιών του Λος Άντζελες τους έστειλε στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως η χρήση ναρκωτικών του ζευγαριού, τους έκανε ακατάλληλους για γονείς. Τους αφαιρέθηκε από το δικαστήριο η επιμέλεια της μόλις δύο εβδομάδων Frances Bean Cobain και δόθηκε στην αδερφή της Courtney, την Jamie, για αρκετές εβδομάδες, μέχρι που το ζευγάρι κέρδισε τελικά την επιμέλεια.

Στις αρχές του 1993 κυκλοφόρησε το “ In Utero” ένα ευρέως αναγνωρισμένο από τον μουσικό τύπο album, που περιέχει ίσως την πιο παθιασμένη δουλειά του Cobain. Τραγούδια όπως τοAll Apologies” περιέχουν λεπτομέρειες του «ασταθή» του γάμου, ενώ το “ Scentless Apprentice” περιγράφει την αγωνία και τις εμπειρίες του. Οι Nirvana ξεκίνησαν μια περιοδεία υποστήριξης, ηχογραφώντας και κινηματογραφώντας  ένα "unplugged" για το MTV το Νοέμβριο του 1993, μια επιλογή τους να τιμήσουν συγκροτήματα και καλλιτέχνες που τους είχαν επηρεάσει. Η έντονα παθιασμένη και εξαιρετική απόδοση του Cobain ιδιαίτερα στο "Where Did You Sleep Last Night?" ήταν η καλύτερη απάντηση σε όσους μέχρι τότε τον θεωρούσαν ατάλαντο. Αμέσως μετά κυκλοφόρησαν φήμες πως το “MTV Unplugged” ήταν το τελευταίο album των Nirvana και πως η μπάντα ήταν υπο διάλυση.

O Cobain ήταν φανατικός των όπλων και πάντα είχε πολλά στην κατοχή του. Το1993-94 οι Nirvana ξεκίνησαν μια εκτεταμένη περιοδεία στην Ευρώπη, αλλά στην διάρκεια της περιοδείας ο Cobain ανέπτυξε τα προβλήματα στο λαιμό και το πρόγραμμά τους διακόπηκε ενώ ανάρρωνε. Έτσι πέταξε στη Ρώμη για να συναντήσει τη σύζυγό του, η οποία επίσης ετοιμαζόταν να περιοδεύσει με την δική της μπάντα. Στις 4 Μαρτίου ο Cobain μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κώμα μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια αυτοκτονίας, όπου συνδύασε μεγάλη ποσότητα παυσίπονων με σαμπάνια. Η αυτοκτονία ονομάστηκε επίσημα ως ατύχημα και δεν έγινε γνωστή σε φίλους και συνεργάτες. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως δεν ήταν απόπειρα. Λίγες μέρες μετά επέστρεψε στο Seattle παραμένοντας σε βαθιά κατάθλιψη. Στις 18 Μαρτίου, η Courtney Love τηλεφώνησε στην αστυνομία για να τους πληροφορήσει πως ο Cobain είχε κλειδωθεί σε ένα δωμάτιο μαζί με ένα όπλο. Η αστυνομία έφτασε και κατάσχεσε αρκετά όπλα και ένα μπουκαλάκι χάπια, ενώ εκείνος στην μαρτυρία του επέμενε πως είχε κλειδωθεί στο δωμάτιο για να κρυφτεί από τη Love. Όταν ρωτήθηκε από την αστυνομία εκείνη είπε ότι ο Kurt δεν είχε αναφέρει ποτέ πως ήθελε να αυτοκτονήσει και πως εκείνη δεν τον είχε δει ποτέ με όπλο.


Η Love κανόνισε ένα "συμβούλιο" για την αντιμετώπιση του εθισμού του Cobain στα ναρκωτικά που έλαβε χώρα στις 25 Μαρτίου. Τα δέκα άτομα που συμμετείχαν ήταν φίλοι του μουσικοί, εντεταλμένοι της δισκογραφικής εταιρίας με την οποία συνεργαζόταν και ένας από τους καλύτερούς του φίλους, ο Dylan Carlson. Μέχρι το τέλος της μέρας, ο Cobain είχε συμφωνήσει να μπει σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Έφτασε στο Exodus Recovery Center στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια στις 30 Μαρτίου. Την επόμενη νύχτα βγήκε έξω να κάνει ένα τσιγάρο, μετά σκαρφάλωσε πάνω από τον φράκτη και έφυγε από τις εγκαταστάσεις. Πήρε ένα ταξί για το αεροδρόμιο του Λος Άντζελες από όπου πέταξε πίσω στο Σιάτλ. Κατά τις 2 και 3 Απριλίου εθεάθη σε διάφορες τοποθεσίες του Σιάτλ αλλά οι περισσότεροι φίλοι του και η οικογένειά του δεν είχαν ιδέα για το πού βρισκόταν. Στις 3 Απριλίου, η Love επικοινώνησε με τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Τομ Γκραντ και τον προσέλαβε για να τον βρει. Στις 7 Απριλίου οι Nirvana ανακοίνωσε πως δε θα συμμετείχαν στο μουσικό φεστιβάλ “Lollapalooza” εκείνη τη χρονιά.

Κάποιοι λένε πως ο Kurt Cobain εθεάθη στο Σιάτλ να κυκλοφορεί με ένα κυνηγετικό όπλο. Ημέρες αργότερα, στις 5 Απριλίου, οχυρωμένος στο βοηθητικό διαμέρισμα πίσω από την έπαυλή του, έβαλε αυτό το όπλο στο στόμα του και τράβηξε τη σκανδάλη. Την Πέμπτη 7 Απριλίου, δύο ημέρες μετά την ιατροδικαστική γνωμάτευση που υποστηρίζει την αυτοκτονία, και μια ημέρα πριν ανακαλυφθεί η σωρός του, η αστυνομία δήλωσε πως η Courtney Love μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Λος Άντζελες λόγω υπερβολικής δόσης ναρκωτικών. Μπήκε σε κέντρο αποτοξίνωσης αλλά βγήκε λίγο μετά μόλις ένας φίλος της ανακοίνωσε την επόμενη μέρα τα δυσάρεστα νέα.

Το σώμα του Kurt Cobain βρέθηκε όταν ένας ηλεκτρολόγος επισκέφθηκε το σπίτι για να εγκαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας. Καθώς κανείς δεν απαντούσε στα χτυπήματα του στην πόρτα, έκανε τον γύρο του σπιτιού και κοίταξε μέσα από τα παράθυρα. Είδε τον Cobain ξαπλωμένο στο πάτωμα, μα νόμιζε πως κοιμόταν. Μετά παρατήρησε μια κηλίδα αίμα στο αυτί του. Όταν η αστυνομία έσπασε την πόρτα βρήκαν τον Cobain νεκρό στο πάτωμα, με ένα όπλο στραμμένο προς το πηγούνι του, και ένα σημείωμα αυτοκτονίας γραμμένο με κόκκινο μελάνι, πάνω σε ένα μικρό τραπέζι.


Μέσα σε όλα (ολόκληρο το κείμενο ακολουθεί στο τέλος) έγραφε: «Είχα πολλά καλά και είμαι ευγνώμων, αλλά από την ηλικία των επτά ετών, έχω γίνει μισητός προς όλους τους ανθρώπους γενικότερα. Μόνο και μόνο επειδή φαίνεται τόσο εύκολο για τους ανθρώπους να παρασύρουν όσους έχουν κατανόηση. Μόνο και μόνο επειδή αγαπώ και λυπάμαι για τους ανθρώπους πάρα πολύ, υποθέτωΕίμαι ένα πάρα πολύ απρόβλεπτο, κυκλοθυμικό μωρό! Δεν έχω πια το πάθος, και έτσι να  θυμάστε, πως είναι καλύτερα να καείς παρά να μαραζώσεις… Ειρήνη, αγάπη, κατανόηση…» Και τελείωνε έτσι: «Frances και Courtney θα είμαι πάντα στο πλευρό σας. Courtney σε παρακαλώ συνέχισε, για χάρη της Frances. Για τη ζωή της, που θα είναι πολύ πιο ευτυχισμένη χωρίς εμένα. Σ 'αγαπώ, σ' αγαπώ!»

Στις 10 Απριλίου έλαβε χώρα μια ολονυχτία υπό το φως των κεριών σε ένα πάρκο στο κέντρο του Σιάτλ όπου συγκεντρώθηκαν περίπου εφτά χιλιάδες άτομα για να θρηνήσουν τον Kurt Cobain. Στο μνημόσυνο προβλήθηκαν μαγνητοσκοπημένα μηνύματα από την Courtney Love και τον Krist Novoselic. Η Love διάβασε στο πλήθος κομμάτια από το σημείωμα που είχε αφήσει ο Cobain, κλαίγοντας και καταριώντας τον επειδή την άφησε. Προς το τέλος της ολονυχτίας, η Love έφτασε στο πάρκο και μοίρασε σε όσους είχαν απομείνει κάποια από τα ρούχα του. Αρκετοί συντετριμμένοι έφηβοι στις ΗΠΑ και την Αυστραλία αυτοκτόνησαν, ενώ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ξέσπασε διαμάχη για την έλλειψη σεβασμού και κατανόησης της κουλτούρας των νέων. Το σώμα του Cobain αποτεφρώθηκε και η Love διαίρεσε τμήματα από τις στάχτες του, μερικές από τις οποίες φύλαξε μέσα σε ένα αρκουδάκι και σε μια λάρνακα. Ένα άλλο μέρος της τέφρας του δώθηκε από την Love το 1994 στο Βουδιστικό Μοναστήρι της Namgyal, στην Ιθάκη της Νέας Υόρκης, όπου ευλογήθηκε από τους μοναχούς και αναμίχθηκε με πηλό για να κατασκευαστούν γλυπτά και μνημεία. Μια τελική τελετή οργανώθηκε για τον Cobain από τη μητέρα του στις 31 Μαΐου του 1999, στην οποία συμμετείχαν η Courtney Love και η Tracy Marander (η πρώτη του σχέση από το 1986). Καθώς ένας βουδιστής μοναχός έψελνε, η κόρη του, Frances Bean, σκόρπισε τις στάχτες του στην ποταμό McLane της Olympia, της πόλης όπου ο Kurt Cobain "είχε βρει την αληθινή καλλιτεχνική του μούσα...".


Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν πως ο Kurt Cobain δεν αυτοκτόνησε αλλά δολοφονήθηκε. Έγιναν μάλιστα έρευνες από ειδικούς γραφολόγους στο τελευταίο του σημείωμα, όπου κάποιοι αναγνώρισαν τον γραφικό του χαρακτήρα και κάποιοι άλλοι όχι. Όμως εδώ δεν ερευνούμε αυτή την υπόθεση, μα τιμούμε και θυμόμαστε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη που επηρέασε ολόκληρη τη μουσική σκηνή, δημιουργώντας έναν πραγματικό μύθο γύρω από το όνομα του. Για κάποιους θεωρείται υπερεκτιμημένος, ενώ για κάποιους άλλους εξαιρετικά ταλαντούχος. Όπως και να έχει, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός της απίστευτης επιρροής του.
Kurt, θα σε θυμόμαστε πάντα…

Το τελευταίο σημείωμα του Kurt Cobain


To Boddah:

Speaking from the tongue of an experienced simpleton who obviously would rather be an emasculated, infantile complain-ee. This note should be pretty easy to understand.

All the warnings from the punk rock 101 courses over the years, since my first introduction to the, shall we say, ethics involved with independence and the embracement of your community had proven to be very true. I haven't felt the excitement of listening to as well as creating music along with reading and writing for too many years now. I feel guilty beyond words about these things.

For example, when we're backstage and the lights go out and the manic roar of the crowds begin, it doesn't affect me the way in which it did for Freddie Mercury, who seemed to love, relish in the love and adoration from the crowd which is something I totally admire and envy. The fact is, I can't fool you, any one of you. It simply isn't fair to you or me. The worst crime I can think of would be to rip people off by faking it and pretending as if I'm having 100% fun.

Sometimes I feel as if I should have a punch-in time clock before I walk out on stage. I've tried everything within my power to appreciate it (and I do, God, believe me I do, but it's not enough). I appreciate the fact that I and we have affected and entertained a lot of people. It must be one of those narcissists who only appreciate things when they're gone. I'm too sensitive. I need to be slightly numb in order to regain the enthusiasms I once had as a child.

On our last 3 tours, I've had a much better appreciation for all the people I've known personally, and as fans of our music, but I still can't get over the frustration, the guilt and empathy I have for everyone. There's good in all of us and I think I simply love people too much, so much that it makes me feel too fucking sad. The sad little, sensitive, unappreciative, Pisces, Jesus man. Why don't you just enjoy it? I don't know!

I have a goddess of a wife who sweats ambition and empathy and a daughter who reminds me too much of what I used to be, full of love and joy, kissing every person she meets because everyone is good and will do her no harm. And that terrifies me to the point to where I can barely function. I can't stand the thought of Frances becoming the miserable, self-destructive, death rocker that I've become.

I have it good, very good, and I'm grateful, but since the age of seven, I've become hateful towards all humans in general. Only because it seems so easy for people to get along that have empathy. Only because I love and feel sorry for people too much, I guess.

Thank you all from the pit of my burning, nauseous stomach for your letters and concern during the past years. I'm too much of an erratic, moody baby! I don't have the passion anymore, and so remember, it's better to burn out than to fade away.

Peace, love, empathy,

Kurt Cobain

Frances and Courtney, I'll be at your altar.
Please keep going Courtney, for Frances.
For her life, which will be so much happier without me.

I love you, I love you!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Back To Top