expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

crawl

Psycho fm... Music, Reviews, Previews and more...

RED HOT CHILI PEPPERS


Γράφει η Kelly "παρ-άλογη"


Με αφορμή την πολυαναμενόμενη συναυλία των Red Hot Chili Peppers στην Ελλάδα στις 4 Σεπτεμβρίου του 2012 στο ΟΑΚΑ, αποφάσισα να γράψω ένα μικρό αφιέρωμα για την αγαπημένη μου μπάντα. Θα κάνω μια μικρή ιστορική αναδρομή μέσα από τη δισκογραφία τους, με την επιλογή τραγουδιών από τα 6 τελευταία τους άλμπουμ.

Οι Red Hot Chili Peppers είναι ένα αμερικάνικο funk/alternative συγκρότημα από το Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας. Αποτελούνται από τον Antony Kiedis (φωνητικά), τον Michael “Flea” Balzary (μπάσο) τον Chad Smith (ντραμς) και τον Josh Klinghoffer (κιθάρα), μετά την αποχώρηση του John Frusciante τέλος του 2009. Ξεκίνησαν από το Λύκειο να ασχολούνται με την μουσική και ύστερα από λίγο καιρό ανακάλυψαν το ταλέντο που είχαν και ασχολήθηκαν επαγγελματικά. Οι Anthony και Michael έγιναν κολλητοί το 1978 και έφτιαξαν συγκρότημα με την ονομασία 'Lοs Faces'.
Ως RHCP ιδρύθηκαν το 1983 με ιδρυτικά μέλη εκτός από τον Άντονι και τον Flea που συνεχίζουν μέχρι σήμερα, τον Χίλελ Σλόβακ (κιθάρα) και τον Τζακ Άιρονς (ντραμς).
 


*The classic Red Hot Chili Peppers lineup, as signed to Warner Bros. Records in 1990, consists of Anthony Kiedis, Flea, John Frusciante and Chad Smith.


1) The Adventures of Rain Dance Maggie (από το δίσκο Ι’m with you – 2011)
Η επιστροφή τους είναι πραγματικότητα! Είναι το πρώτο άλμπουμ με τον νέο τους κιθαρίστα Josh Klinghoffer, ο οποίος αντικατέστησε οριστικά όπως φαίνεται τον σπουδαίο John Frusciante. Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρη η διάθεση του γκρουπ να κάνει κάτι καινούριο, χωρίς βέβαια να αφήσει και τη σιγουριά του, τα πατήματα του, αυτά που τους έκαναν τόσο μεγάλους.
2) Dani California (από το δίσκο, Stadium Arcadium – 2006)
Και μόνο για το video clip του αξίζει να είναι στο top. Ο Anthony Kiedis μιμείται εξαιρετικά διάσημους performers. Άλλωστε στα νιάτα του σπούδαζε υποκριτική.
3) The Zephyr Song (από το δίσκο, By The Way – 2002)
Συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν στο Californication, οι Peppers παρουσίασαν πάλι πιο μελωδικά τραγούδια από το παρελθόν τους. Το Zephyr Song ήταν αντιπροσωπευτικό της διάθεσης τους. Πολύ ωραίο κομμάτι, επίσης το ομώνυμο του δίσκου, μόνο που ακούω την εισαγωγή του κάτι παθαίνω! Κατά την ηχογράφηση αυτού του 9ου album, ο Kiedis ήταν πιο αφιερωμένος από ποτέ στο συγκρότημα προσπαθώντας να απαλλαγεί από την ηρωίνη, που έκοψε οριστικά το 2001.
4) Scar Tissue (από το δίσκο, Californication – 1999)
O John Frusciante επιστρέφει στη μπάντα και αυτή μας παρουσιάζει ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που μας είχε συνηθίσει. Ξεχωρίζει βέβαια το ξανθό μαλλί του Keidis.  O Frοο στην περίοδο 1992-1998 είχε ηχογραφήσει μερικά solo που δεν γνώρισαν επιτυχία, έχασε όλα του τα λεφτά, πουλώντας ακόμα και τις κιθάρες του για να αγοράσει ναρκωτικά και είχε πολλά προβλήματα υγείας. Εγχειρήσεις τού άφησαν μόνιμα σημάδια στα χέρια και στη μύτη. Τον Ιανουάριο του '98 στα πρόθυρα θανάτου, γράφεται σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Ο Flea πρότεινε στον Kiedis να δεχθούν τον Frusciante πίσω στο συγκρότημα και κάπου εκεί συνειδητοποίησαν, ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ότι καλύτερο για το group. Άρχισαν, έτσι, να τον επισκέπτονται στο κέντρο αποτοξίνωσης που βρισκόταν και ένα-δύο μήνες αφ’ ότου ο Frusciante πήρε εξιτήριο, ο Flea του ζήτησε επίσημα να επιστρέψει στους RHCP. Άρχισαν ξανά να παίζουν μαζί και όλα έδειχνα τέλεια.
5) My Friends (από το δίσκο, One Hot Minute – 1995)
Οι κριτικές που απέσπασε δεν ήταν καθόλου τιμητικές. Παρ όλα αυτά, το "One Hot Minute" ήταν εμπορική επιτυχία πουλώντας πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα, με hits τα 'Warped', 'Aeroplane' και νέο #1 single τη μπαλάντα 'My Friends'. Το 1993 ο Dave Navarro μπήκε στο συγκρότημα έπαιξε με τους RHCP στο Woodstock του '94. Ο Dave όμως εξαρτιόταν όλο και περισσότερο από την ηρωίνη κι έτσι αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να αποχωρήσει από το συγκρότημα πριν να είναι αργά για όλο το group.
6) Give It Away (από το δίσκο, Blood Sugar Sex Magik – 1991)
Το πιο «δικό» τους τραγούδι και αυτό που τους εκτόξευσε. Το Mtv το περιποιήθηκε δεόντως και οι Peppers γίνονται αστέρια πρώτου μεγέθους. Το  Blood Sugar Sex Magik παραμένει μέχρι και σήμερα η κορυφαία τους στιγμή. Δεν ξεχνάω επίσης και το τραγούδι Under the bridge από το συγκεκριμένο album. Το album που προσπάθησαν να αντιγράψουν πολύ μέσα στα 90s αλλά κανένας δεν το έκανε καλύτερα.

Δεν μπορώ να φανταστώ την σύγχρονη rock χωρίς το headbanging του Flea, τον ορισμό του smiley-παρανοϊκού drummer Chad Smith  και το ατέλειωτα uplifting performing του Anthony Kiedis. Γιατί δεν είναι απλά RED, δεν είναι απλά HOT, δεν είναι απλά CHILI, δεν είναι απλά PEPPERS είναι οι RED HOT CHILI PEPPERS !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Back To Top